Choď na obsah Choď na menu
 


Americkí staford(terier)

4. 10. 2009

Americký staffordšírsky teriér

Originálny názov plemena : American Staffordshire Terrier

Krajina pôvodu : U.S.A.

Doba vzniku : 20. storočie

Pôvodné využitie : Zápasy so psami

Dnešné využitie : spoločník

Priemerná dĺžka života : 12 rokov

Hmotnosť : Až 35 kg

Výška : 44-49 cm

História

Americký staffordšírsky teriér má rovnakých predkov s americkým pitbulteriérom, a v podstate ideo dve línie jedného plemena. Tento pes je pravdepodobne modernou obdobou pôvodnéhoanglického buldoga s primiešaním krvi bieleho anglického teriéra. Americký staffordšírsky teriérvznikol šľachtením amerického pitbulteriéra, a to tak, že americká organizácia AKC odmietla tietopsy zaregistrovať pod svojim pôvodným menom (americký pitbulteriér alebo americký bulteriér), aako nové plemeno ho v roku 1936 zaregistrovala pod menom staffordšírsky teriér, neskôr americkýstaffordšírsky teriér, a bol prijatý jeho chovný štandard. Chovatelia z AKC zamerali svoju pozornosťna súťaženie psa nie v bojovej aréne, ale v predvádzacom kruhu. Takto sa začal prehlbovať rozdiel medzi americkým pitbulteriérom, kde sa pri chove ďalej kládol dôraz len na pracovnú formu apovahu psa, a americkým staffordšírskym teriérom, kde sa chovatelia snažili produkovať psov,ktorý by dokonale zodpovedali chovnému štandardu a uspeli na výstavách.

Typy

Americký staffordšírsky teriér sa nevyskytuje v žiadnych ďalších varietach.

Všeobecný vzhľad

Americký staffordšírsky teriér pôsobí dojmom podsaditého, mohutného a silného psa, je všaktaktiež veľmi čulý a pohyblivý. Hlava je stredne dlhá, široká, veľmi zreteľne osvalená, oči musiamať tmavú farbu, okraje očných viečok nesmú byť ružové. Uši môžu byť kupírované aj nekupírované, prednosť sa však dáva ušiam nekupírovaným. Telo je silné, dobre osvalené, so širokými lopatkami, hrudník je široký a hlboký. Končatiny nesmú byť príliš dlhé

Srsť a farba srsti

Srsť je na celom tele krátka a lesklá. Farba srsti je prípustná akákoľvek s akýmikoľvek znakmi,okrem jednotne bielej, bielej viac ako z 80%, trieslovej a pečeňovej. Najčastejšie sa vyskytuje sfarbenie žíhané, červené a béžové.

Povaha

Americký Stafordšírsky teriér je veľmi odvážny a ochranársky pes, ku svojej rodine prítulný a priateľský, svojmu pánovi verný. Je to búrlivý pes, sám k sebe je veľmi tvrdý, je vytrvalý a silný, je dobrým strážcom.

Spoločenská charakteristika

Toto plemeno nie je vhodné pre každého. Bude verným spoločníkom aktívnym, pevným ľuďom.Tento pes sa musí naučiť rešpektovať nielen svojho pána, ale aj celú jeho rodinu. Nevychovaný a dominantný pes môže byť veľmi nebezpečný. Pri správnej výchove je svojmu pánovi oddaným spoločníkom, a pokiaľ je k nemu dôsledná, rešpektuje aj celú jeho rodinu. K cudzím ľuďom je nedôverčivý, ku známym návštevám sa chová priateľsky. Problémy môžu nastať pri stretnutí s inými psami, voči ktorým sa tento pes chová dominantne a bojovne.

Vzťah k deťom

Americký staffordšírsky teriér sa k deťom chová väčšinou milo a kamarátsky, pri styku s malými deťmi je však nutný dohľad. Deti by ho mali rešpektovať a nerušiť a nezlostiť psa pri odpočinku.

Výchova

Toto plemeno nie je príliš vhodné pre ľudí, ktorí nemajú žiadne skúsenosti so psami. Jeho výchova vyžaduje veľa trpezlivosti a dôslednosti. Americký staffordšírsky teriér máva sklon k agresivite, niekedy môže reagovať aj na malé podnety útokom, pokiaľ je vydráždený, zaútočí veľmi tvrdo. Pri jeho výchove je preto nutné tento sklon k agresívnemu chovaniu tlmiť a potláčať, čo vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti, pretože je to pes veľmi silný a búrlivý. Pri správnej výchove sa môže mnohému naučiť, a stáva sa psom prítulným a poslušným.

Držanie

Toto plemeno je vhodné chovať v byte, kde je mu umožnený neustály kontakt s jeho pánom. Pretože je to pes veľmi aktívny, doporučuje sa po dobu neprítomnosti pána alebo v noci držať ho v klietke, pretože by mohol z nudy poškodiť zariadenie bytu. Pokiaľ je celoročne umiestnený vonku v koterci, potrebuje zateplenú, najlepšie mierne vyhrievanú búdu, pretože pomerne zle znáša umiestnenie v chladných priestoroch.

Pracovné využitie

AmStaf nie je klasickým služobným plemenom. Vyhovujú mu krátke, silové výkony. Je preto vynikajúci pri ochrane majetku, zadržaní útočníka a uplatní sa aj pri vyhľadávaní drog. Je výborný obranár.

Pohyb

Tento pes je veľmi temperamentný, a je nutné dopriať mu dlhé vychádzky a taktiež dostatok voľného pohybu. V dobrej kondícii ho udrží behanie vedľa bicykla, radi taktiež aportujú alebo sa hrajú s loptou.

Starostlivosť

Starostlivosť o krátku srsť tohto psa nie je nijako náročná, na odstránenie uvoľnených a odumretých chlpov stačí gumová kefa. Kúpanie nie je nutné príliš často, pritom je vždy nutné použiť kvalitný šampón, určený špeciálne pre psov. V čase medzi kúpaním postačí psa otrieť od prachu vlhkou handričkou. Už v mladosti je potrebné naučiť psa, aby si nechal prehliadnuť uši, ktoré sa musia udržovať v čistote, a pazúriky, ktoré musia byť krátke.

Strážne využitie

Dobre vychovaný pes je veľmi dobrým strážcom a ochrancom majetku.

Vhodné športy

Agility; aportovanie; duatlon; frisbee; mondioring; triatlon; výskok a vis na mechu; weight pooling

Najčastejšie nemoci

Dysplázia stehenného kĺbu; kožné ochorenia; ochorenia obličiek a močových ciest; hypersenzitívne reakcie na krmivo a atópia; katarakty; entropium; rozštepy podnebia a pysku

Zvláštnosti plemena

Každý, kto uvažuje o kúpe amerického staffordšírskeho teriéra by si mal rozmyslieť, či je schopný sa o tohoto psa postarať po celý jeho život, pretože jeho povaha nedovoľuje premiestnenie dospelého psa k cudzej osobe. V tomto prípade by mohli nastať veľké problémy. Tie môžu nastať aj vtedy, ak majiteľ psa dlhodobo ochorie alebo odcestuje, a zbytok rodiny nebol zmierený s prítomnosťou psa a nepodieľal sa na jeho výchove. Toto je nutné si uvedomiť ešte pred zaobstaraním si psa, a prekonzultovať kúpu so všetkými členmi rodiny.

Príprava na výstavu

Pokiaľ predpokladáte, že s vaším AmStaf budete v budúcnosti chodiť na výstavy, je potrebné už od mladosti učiť psa stáť vo výstavnom postoji a dopredu taktiež nacvičiť pohyb vo výstavnom kruhu. Veľmi dôležité je, aby pes nerobil problémy pri kontrole skusu. Pes na výstave by mal celkovo byť vo vrcholnej kondícii, prípadný zubný kameň by mal byť odstránený ešte pred výstavou, čisté uši a krátke pazúriky by mali byť samozrejmosťou.

O výstavách, termínoch a príprave psa na túto udalosť čítajte tu

Výživa šteňaťa

Šteňa AmStaf má veľké nároky na kvalitu potravy. Pre dobrý vývoj kostí a svalov potrebuje veľké

množstvo bielkovín a minerálov. Asi v 7. mesiaci života možno ubrať z potravy bielkovín a pridať energetické zložky so zachovaním vysokého množstva minerálov.

Výživa dospelého psa

V dospelosti už neovplyvníme stravou vývoj kostry, preto psa kŕmime podľa jeho potreby. Pracovne vyťažený pes potrebuje vysoko energetickú stravu vo väčšom množstve.

Výživa starého psa

Pokiaľ je pes chovaný v teplom prostredí, nemá už vysoké nároky na potravu.

 

Obrázok

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Inexpensive but goodmassage happy ending in New Yourk

(CraigHup, 22. 9. 2021 1:54)

https://happy-ending.manhattan-massage.com/ - nyc happy endings
Wish you feel memorable emotions ? Tired of work ? How about to have a rest and massage ? We invite you to visit massage salon in West Village.

Where can be ordered Thai massage in salons Midwood.

Massage periosteal performed masseurs
, their possibly meet by coming to our club . Girls are attractive slim figures and appearance . You always have the opportunity experience for yourself aesthetic satisfaction, just looking at them.

Our salon works around the clock .
Running massage Thai without intimate actions , what make it safe. Spa in Clinton Hill comply with rules hygiene , use disposable personal items .In the cabin vibration massage you acquire not so much massage but also opportunity relax to body and to soul.
Also our staff store your personal privacy: on the matter what way in particular you prefer to spend free time, not will know no person.
Massage in spa Windsor Terrace possibly attend people from 21 years. By calling to the salon by phone, you can sign up for necessary day and time . Spa Salon with great pleasure will welcome you.

Percussion

(Kennethenurn, 30. 8. 2021 14:22)

Music has tied us
Keyboards & Pianos
https://fas.st/NNXXI

Drums & Percussion
https://fas.st/Vay4s

String Instruments
https://fas.st/32jbD

Brend

(Kennethenurn, 9. 8. 2021 13:10)

This is a unique place for fashionable women's clothing and accessories.
We offer our clients women's clothing, jewelry, cosmetics and health products, shoes, bags and much more.
https://Newchic.vip/Zte4

Fashion

(Jamesemeda, 1. 8. 2021 19:38)


Leading online boutique founded in 2011 in the UAE.
Our main goal is to buy and sell over 16,000 new and unique items such as bags, apparel, watches and jewelry from leading luxury brands such as Louis Vuitton, Chanel, Van Cleef and Arpels, Cartier, Rolex and more.
https://fas.st/8DXjr

Sweeflyjattatly fembz

(www.pharmaceptica.com, 27. 6. 2021 11:48)

erectile tissue location https://www.pharmaceptica.com/

Sweeflyjattatly djngj

(pharmaceptica.com, 20. 6. 2021 8:16)

sildenafil mexico pharmacy https://pharmaceptica.com/

alprostadildrugs.com

(injectable ed medications, 8. 4. 2021 8:37)

erection injection medicine https://alprostadildrugs.com/ alprostadil injection site

eunicesildenafilcitrate.com

(sildenafil over the counter us, 6. 4. 2021 15:54)

buy sildenafil online australia https://eunicesildenafilcitrate.com/ sildenafil buy from canada

vegavardenafil

(where to buy online vardenafil with out prescribed, 6. 4. 2021 9:06)

vardenafil buy https://vegavardenafil.com/ vardenafil

elitadalafill

(buy tadalafil us, 4. 4. 2021 1:22)

generic tadalafil united states https://elitadalafill.com/ tadalis sx

current nigerian ministers

(AngelTyday, 30. 3. 2021 0:44)

nigeria 24 news https://www.fmohconnect.gov.ng/iss-dqa.html

Best mobile app for forex trading

(ForexQuarty, 16. 3. 2021 2:36)

Forex conversion rate. https://forex-trading-is.com

hi mo oi

(cialis generic name, 24. 2. 2021 14:37)

cialis 2.5mg

write a paper for me

(Franchesca, 23. 2. 2021 9:52)

Do you mind if I quote a few of your articles as long ass I provide credit annd sources
back to your website? My website is iin the
very same niche as yours and my users would
definitely benefit from some of thee information you
preesent here. Please let me know if this okay with you.

Regards!
https://works.bepress.com/researchpapertopicsforpublicrelations/14/
write a paperr for me
write a paper for me

The best forex training course

(ForexQuarty, 21. 12. 2020 11:24)

Kursus latihan forex percuma. https://my.forex-is.com

Forex online course

(ForexQuarty, 21. 12. 2020 8:26)

Automatisert forex. https://no.forex-is.com

Forex brokers that trade cryptocurrency

(ForexQuarty, 10. 12. 2020 19:59)

Livros de negociação Forex day. https://pt.forex-is.com

Pivot point forex trading

(ForexQuarty, 10. 12. 2020 16:39)

期貨外匯交易. https://tw.forex-is.com

heRTXb2meS35QvIJU8BzBloFFlWNAayp

(RibewearkRaw, 20. 11. 2020 6:39)

TCCNTbxgrYltN1VUxBLwqFxnLC9XvOyc
RAQEJq6a0TUNpEiqvudK83az2Udb4YXg
EjBIIaFEm0WXjxoff4noabVSomR4uZmn
V3iplVpIYuM7TYa0d8mfAhvPPv29avqo
RyqS5p8nAJjoLDC63qTXiqGnr852vJ0M

Earn passive income

(AlexPrind, 9. 8. 2020 3:45)

https://bit.ly/33wZRwj Passive income equal to free money https://clck.ru/Q83m3

Awesome service, generating income, which provides members with passive income from online advertising revenue.
It's easy for members ... Just select your banners and watch the money slowly flow into your account every minute. You won't believe how quickly this stacks up.
https://clck.ru/Q85xg


JOIN 1K DAILY PROFESSIONAL INNER CYCLE
Are you prepared to make a income of greater than a thousand euros consistent with day?
Ride the Bitcoin wave and earn guaranteed € a thousand consistent with day https://bit.ly/33wZRwj
Now you can start rading Forex without investing money! Forex contests - start from zero!
Forex contests - start from zero! Unique contests - begin trading without investing real money!
Get real money for free! https://clck.ru/Q86AM

Join any time! Get a money prize!
This is your only chance to become financially free! The best way to earn! https://clck.ru/Q83js

A man from germany has shared his financial secret. This information from a banker turned the financial word upside down!
How can you earn 500 Euro just in 30 minutes? Hurry up to become rich, while there is a chance.
Why rich people can bypass the system? The banking secret has been revealed! https://clck.ru/Q86fi

24-hour income! This method is something you won’t resist! Real money! No scam!
A new way to earn has been revealed on the web! Click and find out more!
Earn money in no time!
An easy way to earn online! Get 593 Euro in 20 minutes! https://clck.ru/Q86bz

I earned $100 in 15 minutes! Everyone can do it! The money will start growing like mushrooms after the rain!
Find out NOW - a REAl free way to become financially independent!
Do you know a way to earn your first million? Watch the video and find out! https://clck.ru/Q8643