Choď na obsah Choď na menu
 


Americkí staford(terier)

4. 10. 2009

Americký staffordšírsky teriér

Originálny názov plemena : American Staffordshire Terrier

Krajina pôvodu : U.S.A.

Doba vzniku : 20. storočie

Pôvodné využitie : Zápasy so psami

Dnešné využitie : spoločník

Priemerná dĺžka života : 12 rokov

Hmotnosť : Až 35 kg

Výška : 44-49 cm

História

Americký staffordšírsky teriér má rovnakých predkov s americkým pitbulteriérom, a v podstate ideo dve línie jedného plemena. Tento pes je pravdepodobne modernou obdobou pôvodnéhoanglického buldoga s primiešaním krvi bieleho anglického teriéra. Americký staffordšírsky teriérvznikol šľachtením amerického pitbulteriéra, a to tak, že americká organizácia AKC odmietla tietopsy zaregistrovať pod svojim pôvodným menom (americký pitbulteriér alebo americký bulteriér), aako nové plemeno ho v roku 1936 zaregistrovala pod menom staffordšírsky teriér, neskôr americkýstaffordšírsky teriér, a bol prijatý jeho chovný štandard. Chovatelia z AKC zamerali svoju pozornosťna súťaženie psa nie v bojovej aréne, ale v predvádzacom kruhu. Takto sa začal prehlbovať rozdiel medzi americkým pitbulteriérom, kde sa pri chove ďalej kládol dôraz len na pracovnú formu apovahu psa, a americkým staffordšírskym teriérom, kde sa chovatelia snažili produkovať psov,ktorý by dokonale zodpovedali chovnému štandardu a uspeli na výstavách.

Typy

Americký staffordšírsky teriér sa nevyskytuje v žiadnych ďalších varietach.

Všeobecný vzhľad

Americký staffordšírsky teriér pôsobí dojmom podsaditého, mohutného a silného psa, je všaktaktiež veľmi čulý a pohyblivý. Hlava je stredne dlhá, široká, veľmi zreteľne osvalená, oči musiamať tmavú farbu, okraje očných viečok nesmú byť ružové. Uši môžu byť kupírované aj nekupírované, prednosť sa však dáva ušiam nekupírovaným. Telo je silné, dobre osvalené, so širokými lopatkami, hrudník je široký a hlboký. Končatiny nesmú byť príliš dlhé

Srsť a farba srsti

Srsť je na celom tele krátka a lesklá. Farba srsti je prípustná akákoľvek s akýmikoľvek znakmi,okrem jednotne bielej, bielej viac ako z 80%, trieslovej a pečeňovej. Najčastejšie sa vyskytuje sfarbenie žíhané, červené a béžové.

Povaha

Americký Stafordšírsky teriér je veľmi odvážny a ochranársky pes, ku svojej rodine prítulný a priateľský, svojmu pánovi verný. Je to búrlivý pes, sám k sebe je veľmi tvrdý, je vytrvalý a silný, je dobrým strážcom.

Spoločenská charakteristika

Toto plemeno nie je vhodné pre každého. Bude verným spoločníkom aktívnym, pevným ľuďom.Tento pes sa musí naučiť rešpektovať nielen svojho pána, ale aj celú jeho rodinu. Nevychovaný a dominantný pes môže byť veľmi nebezpečný. Pri správnej výchove je svojmu pánovi oddaným spoločníkom, a pokiaľ je k nemu dôsledná, rešpektuje aj celú jeho rodinu. K cudzím ľuďom je nedôverčivý, ku známym návštevám sa chová priateľsky. Problémy môžu nastať pri stretnutí s inými psami, voči ktorým sa tento pes chová dominantne a bojovne.

Vzťah k deťom

Americký staffordšírsky teriér sa k deťom chová väčšinou milo a kamarátsky, pri styku s malými deťmi je však nutný dohľad. Deti by ho mali rešpektovať a nerušiť a nezlostiť psa pri odpočinku.

Výchova

Toto plemeno nie je príliš vhodné pre ľudí, ktorí nemajú žiadne skúsenosti so psami. Jeho výchova vyžaduje veľa trpezlivosti a dôslednosti. Americký staffordšírsky teriér máva sklon k agresivite, niekedy môže reagovať aj na malé podnety útokom, pokiaľ je vydráždený, zaútočí veľmi tvrdo. Pri jeho výchove je preto nutné tento sklon k agresívnemu chovaniu tlmiť a potláčať, čo vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti, pretože je to pes veľmi silný a búrlivý. Pri správnej výchove sa môže mnohému naučiť, a stáva sa psom prítulným a poslušným.

Držanie

Toto plemeno je vhodné chovať v byte, kde je mu umožnený neustály kontakt s jeho pánom. Pretože je to pes veľmi aktívny, doporučuje sa po dobu neprítomnosti pána alebo v noci držať ho v klietke, pretože by mohol z nudy poškodiť zariadenie bytu. Pokiaľ je celoročne umiestnený vonku v koterci, potrebuje zateplenú, najlepšie mierne vyhrievanú búdu, pretože pomerne zle znáša umiestnenie v chladných priestoroch.

Pracovné využitie

AmStaf nie je klasickým služobným plemenom. Vyhovujú mu krátke, silové výkony. Je preto vynikajúci pri ochrane majetku, zadržaní útočníka a uplatní sa aj pri vyhľadávaní drog. Je výborný obranár.

Pohyb

Tento pes je veľmi temperamentný, a je nutné dopriať mu dlhé vychádzky a taktiež dostatok voľného pohybu. V dobrej kondícii ho udrží behanie vedľa bicykla, radi taktiež aportujú alebo sa hrajú s loptou.

Starostlivosť

Starostlivosť o krátku srsť tohto psa nie je nijako náročná, na odstránenie uvoľnených a odumretých chlpov stačí gumová kefa. Kúpanie nie je nutné príliš často, pritom je vždy nutné použiť kvalitný šampón, určený špeciálne pre psov. V čase medzi kúpaním postačí psa otrieť od prachu vlhkou handričkou. Už v mladosti je potrebné naučiť psa, aby si nechal prehliadnuť uši, ktoré sa musia udržovať v čistote, a pazúriky, ktoré musia byť krátke.

Strážne využitie

Dobre vychovaný pes je veľmi dobrým strážcom a ochrancom majetku.

Vhodné športy

Agility; aportovanie; duatlon; frisbee; mondioring; triatlon; výskok a vis na mechu; weight pooling

Najčastejšie nemoci

Dysplázia stehenného kĺbu; kožné ochorenia; ochorenia obličiek a močových ciest; hypersenzitívne reakcie na krmivo a atópia; katarakty; entropium; rozštepy podnebia a pysku

Zvláštnosti plemena

Každý, kto uvažuje o kúpe amerického staffordšírskeho teriéra by si mal rozmyslieť, či je schopný sa o tohoto psa postarať po celý jeho život, pretože jeho povaha nedovoľuje premiestnenie dospelého psa k cudzej osobe. V tomto prípade by mohli nastať veľké problémy. Tie môžu nastať aj vtedy, ak majiteľ psa dlhodobo ochorie alebo odcestuje, a zbytok rodiny nebol zmierený s prítomnosťou psa a nepodieľal sa na jeho výchove. Toto je nutné si uvedomiť ešte pred zaobstaraním si psa, a prekonzultovať kúpu so všetkými členmi rodiny.

Príprava na výstavu

Pokiaľ predpokladáte, že s vaším AmStaf budete v budúcnosti chodiť na výstavy, je potrebné už od mladosti učiť psa stáť vo výstavnom postoji a dopredu taktiež nacvičiť pohyb vo výstavnom kruhu. Veľmi dôležité je, aby pes nerobil problémy pri kontrole skusu. Pes na výstave by mal celkovo byť vo vrcholnej kondícii, prípadný zubný kameň by mal byť odstránený ešte pred výstavou, čisté uši a krátke pazúriky by mali byť samozrejmosťou.

O výstavách, termínoch a príprave psa na túto udalosť čítajte tu

Výživa šteňaťa

Šteňa AmStaf má veľké nároky na kvalitu potravy. Pre dobrý vývoj kostí a svalov potrebuje veľké

množstvo bielkovín a minerálov. Asi v 7. mesiaci života možno ubrať z potravy bielkovín a pridať energetické zložky so zachovaním vysokého množstva minerálov.

Výživa dospelého psa

V dospelosti už neovplyvníme stravou vývoj kostry, preto psa kŕmime podľa jeho potreby. Pracovne vyťažený pes potrebuje vysoko energetickú stravu vo väčšom množstve.

Výživa starého psa

Pokiaľ je pes chovaný v teplom prostredí, nemá už vysoké nároky na potravu.

 

Obrázok

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Budem mat dvoch 4tyzdnovych bratrov

(Juraj , 7. 2. 2016 11:22)

Nebudu problemy v dospelosti?

môj pes

(paľo, 3. 2. 2015 8:29)

Dobrí deň chcem sa vás opýtať môj dvoj ročný staford zozral salonku aj s papierom chcem sa opýtať či mám vyhľadať veterinara alebo mám počkať či to vykadi.prosím o radu.Ďakujem

Re: môj pes

(Layla, 16. 8. 2015 18:16)

Ahoj :) nasa teraz uz 2 a pol rocna slecna od steniatka papala vsetko co nasla, od ponoziek, paliciek vonku, vrchnakov z flias az po plechy na aute

Haman

(Viktória, 1. 5. 2015 23:55)

Ahojky.... Zaobstarali sme si šteniatko staforda..... Volá sa Haman. Už teraz je to šidlo... Rešpektujeme to, pretože vieme, že je to ešte šteňa... Ale do určitej miery. Zatial je kľudný a priatelský... No máme s ním menší problém, má veľmi rád sáčky pohodené vonku.... Snažím sa ho to odnaučiť a zabávať inými vecmi....no on iba tie obaly, sáčky atď... Poraďte prosím...

môj havo

(Dena, 10. 3. 2015 8:57)

Ja mám doma 8 mesačnú kočku a musím povedať že je to úchvatné plemeno za nič by som ju nevimenila :-D

amstaff

(moj milacik, 4. 2. 2015 3:29)

Mam uz 8 mesiacou americkeho staford aje to uzasny pes len jeho najvecia chyba je ze je strasne tvrdohlavy vie vsetky zakladne poveli ale posluchne ked sa mu chce ... je este v takzvanej puberte . niesu s nim ziadne problemi len sa stale strasne taha na voditku co sa ho snazim odnaucit uz velmi dlho a uz sa celkom aj odnauca miluje ludi ci je to cudzi mlady dieta alebo starsi clovek :) ty ktory takeho psíka nikdy nemali alebo o takom plemene vedia len ze je to utocnik a nic viac su naozaj na omyle pretoze tie psy su rozumnejsie ako niektory ludia a vedia rozoznat dobrych od zlych ... a vecinou utocia len ked dostanu do seba strach v tedy sa musia branit . Je to pritulne zlaticko ktore spava pri mne v posteli :D a nikdy by som takeho psa nenechala na zahrade ci je vyhrievana buda alebo nieje potrebuje pohyb ale myslim ze by mal byt stale pri svojom panovy pretoze potrebuje citit lasku.

Nase zlaticko

(Katka, 1. 8. 2013 18:01)

Ahojte!pisala som sem 28.2.2011.Aky je nas stafordik krasny,uzasny,nase zlaticko..a teraz uz je v nebicku..mal len 4 rocky a 3 mesiace ked nam teraz v sobotu navzdy odisiel...zaciatkom juna sa mu spravila hrcka medzi sankou a uskom a zacala sa zvacsovat..tazka 4-hodinova operacia...tri tyzdne kazdy den u veterinara na injekcie..antibiotika..nevyspaty my aj havko,rana sa hojila pekne,ale asi to nevydrzalo srdiecko...a zomrel mi v naruci...neprajem nikomu...akoby odisla polovica mna,mojho srdca..nikomu nikdy neublizil,s kazdym kamarat,tak strasne to boli...so snubencom uvazujeme nad druhym havkom..myslite ze mi to pomoze prekonat tu strasnu bolest?I LOWE REMKO!!!!NAVZDY ZOSTANES V NASICH SRDIECKACH!!!!

Re: Nase zlaticko

(Eva, 7. 2. 2014 20:22)

Teraz da niekto chce zbavit takeho 3,5 r zlatika. Ak sa k nemu nikto neprihlasi tak jeho nadej na zivot konci 11.2.2014! Ma take smutne ocka akoby to citil....mam to zdielane na facebooku a je mi do placu.....Eva Dalmadyova

Re: Nase zlaticko

(Lila, 17. 5. 2014 21:38)

Sa mi to aj zle číta, ale je to už rok pomaly, hádam vám je lepšie...Ja mám tiež stafordíka, milujem ju viec ako je zdravé, a váš príbeh mi zlomil srdce....

Re: Re: Nase zlaticko

(Lila, 28. 7. 2014 12:58)

Ajoj )) bolo to strasne.. ale hned tyzden na to sme si kupili noveho havka...cize mame doma rocneho krpceka...teraz mame anglickeho stafordsirskeho bulteriera...rozdiel ziadny..len je mensi...su to uzasny havkovia...len ma strasne mrzi ze ludia ktori nemali a nepoznaju tieto plemena odsudzuju pri pohlade...ale my co ich mame wieme swoje))

kožná choroba

(rehakova anna, 8. 11. 2011 10:23)

Prosím poraďte mi, mám staforda má 6 rokov a stále sa mu robia na tele , hlavne na nôžkach boľavé fľaky. Stále si to vylizuje a tým sa mu choroba zväčšuje. lekár mu dával antibiotiká, na čas sa to preliečilo, ale onedlho znova nejaký fľak a už to išlo. Neviem , čo mám s ním robiť. Stravujem ho iba granulami a sú pre alergikov. Bojím sa, že stálym užívaním antibiotík mu zničím pečeň. Poradte mi prosím, čo mám s ním robiť, ako mu mám pomôcť. Žije vonku a má svoju búdu. Mohlo by to byť nejakým zanedbaním?Alebo alergia? Ako sa mám starať o čistotu búdy? Nejakým dezinfekčným prostriedkom? Ďakujem za odpoveď.

Re: kožná choroba

(Duláková Helena, 4. 4. 2014 7:58)

Neustále se drbe až do krve, na břiše, pod pažemi, za uchem, svědí ho celé tělo. Má svou boudu, žije venku.

Re: kožná choroba

(PALO , 12. 7. 2014 11:18)

KOZNYCHOROB JE VELA DRUHOV, KAZDY SA LIECI INAK A INYM... CHCE TO NAJST BEST ODBORNIKA NA KOZNE CHOROBY PSOV... ALE BOHUZIAL KOZNE CHOROBY MAJU TENDENCIU SA VRACAT V URCITOM OBDOBI.... NEMUSI BYT PRAVIDLOM

staford

(juraj, 25. 2. 2014 4:42)

ahoj mam sucku americkeho stafordsirskeho teriera.Ma uz dva roky a stale jej stoja usi . je to velka chyba ? dakujem

Re: staford

(palo , 12. 7. 2014 11:15)

nieje to problem, u stafa su hore usi v standarte, vacsinou sa to stava u lahsich psov... okrem toho, ze to vyzera trocha groteskne, nic sa nedeje...

LILKA

(STANKA, 17. 5. 2014 21:56)

Moja sučka má dlhodobý problém so zadnou nožičkou, mám tušáka, že to bude kľb. Nemáte niekto skúsenosť? A ešte jedna vec, je nenormálne maznavá, ani mačky také nie sú....Je mi všade za riťou, obávam sa, že som v nej vypestovala závislosť, keďže som momentálne sama. Žiarli, keď sa privravím iným zvieratkám, takým spôsobom ako sa privravím jej, keď sa maznáme. Napadla už aj veľkého vlčiaka, pretože som ho hladkala ako ju. Nie som k nej tvrdá, ale poslúcha ma, mám veľa návštev i známych, všetkých rešpektuje a so všetkými sa chce len maznať...Viem, je to AST, ale nevybrala som si ju, osud ju ku mne zavial...Milujem ju viac ako svoj život

moje babetko

(zuzka, 8. 11. 2012 7:29)

ja mam doma 2 rocneho stafforda a vola sa rocky . je to milacik celej rodiny . je to moje dvojročne babo :) rocky poslucha na slovo pretoze ma tvrdy vycvik a nema sklony k agresivite :) ale ked bol mensi tak na rozhrizol cely botnik :) :D :p

Re: moje babetko

(barbora, 9. 11. 2013 17:48)

a ako ste ho vychovali aby nebol agresívny a nehrýzol? ideme si kúpiť taktiež staforda ale mám strach že sa nám ho nepodarí tak dobre vychovať..

aj moj sa vola rocky

(miska, 13. 2. 2013 14:37)

Mam uz 12 rokov psa rockyho je velmi pekny usi mu zazrakom kraasne stoja aj same he je uz starucky ale je plny energie akokeby mal stale 6 rokov je velmi mudry mojej dcere kamaratsky, na stare kolena a hra :) je to velky strazca postarka sa ma po chlebe he ked stoji moja dcera rokymu v ceste uuuplne spomali obide ju a vysprintuje znovu druhy pes by ju zrazil a myslel len na svoju korist.. takeho psa uz nikdy mat nebudem alebobudem??

MAM CHOREHO PSA

(DANIEL, 3. 9. 2013 19:35)

ahoj mam doma staforda a uz dve roky ma strasny problem s labami medzi prstami sa mu robia strasne vyzerajuce mokvajuce mechure bol som asi sto krat u veterinara povedal ze to je porucha imunitneho systemu a aj mu to po brani mnozstva antybiotyk trochu ustupilo ale teraz sa mu to vratilo a dost skaredo to vyzera a chcem sa opitat ci niekto s takymto niecim nemate skusenost a ci mi neviete nejako pomoct ci sa neda nieco stym robit alebo to aspon zmiernit dakujem